perjantai 9. lokakuuta 2009

Kaalikääryleet


1 iso keräkaali (3-4 kg)
600 gr jauhelihaa esim porsaanjauhelihaa
2 sipulia hienoksi pilkottuna
2,5 dl riisiä ( puuroriisiä tai risottoriisiä )
2 kananmunaa
3 tl suolaa.
0.5 tl valkopippuria
6 dl ruuanlaittokermaa
siirappia maun mukaan ( noin 4 rkl )

Tarvitset ison kattilan. Itse käytän 5 tai 10 litran kattilaa kaalin koosta riippuen.Tee veitsellä syvät viillot kaalin tyven ympärille. Laita keräkaali kokonaisena kattilaan veteen siten että se peittyy veteen. Kiehauta vesi ja kaali ja pienennä sen jälkeen hellan tehoa siten ,että vesi juuri ja juuri kiehuu. Noin 5 min kiehumisen jälkeen voit ryhtyä irrottelemaan pinnallisimpia kaalinlehtiä mahdollisimman ehjinä. Siirrä kaalinlehdet sivuun odottelemaan, kunnes olet saanut kaikki isot lehdet kuorituksi kaalista.Lopuksi ota kaalin sisus pois kattilasta ja nyt voit laittaa kaikki kuorimasi kaalinlehdet vesikattilaan takaisi, jotta ne pysyvät lämpiminä.

Ruskista jauheliha pannussa sipulin kanssa, lisää suola ja valkopippuri.
Kiehauta toisessa kattilassa 7 dl vettä ja lisää riisi kiehumaan,kypsennä sitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 min.
Suikaloi kattilasta ottamasi kaalin sisus. Jos kaali oli suuri, niin puoletkin sisuksesta riittää. Pilko kaali pieniksi suikaleiksi veitsellä.

Sekoita ruskistettu jauheliha-sipuliseos, riisit ja suikaloitu kaali ,kevyesti sekoitetut kananmunat sekä 2 dl ruuanlaittokermaa.Lisää suolaa , jos tarpeen ja hieman siirappia (noin 1 rkl ).

Poista kaalinlehdestä kova tyviosa, tai ohenna sitä. Ison kaalinlehden voit halkaista ja samalla leikata paksun lehtiruodin pois. Laita kaalinlehden keskelle kukkurallisen ruokalusikallisen verran täytettä ja kääri kaalinlehti kauniiksi paketiksi.

Laita kaalikääryleet voidellulle uunipellille vieretysten.
Paista 170 asteen uunissa noin 2 tuntia. paistamisen loppuvaiheessa valele kaalikääryleitä siirapilla ja lorauta niiden päälle 4 dl kermaa, johon on lisätty 1 tl suolaa.

Tarjoile perunamuusin ja puolukkahillon kera. Sopivat hyvin pakastettaviksi ja uudelleen lämmitettäviksi.

Tästä annoksesta tulee noin uunipellillinen eli noin 37 kaalikäärylettä.


3 kommenttia:

  1. Aijji! Perinteiset kaalikääryleet ovat kyllä niin hyviä, ettei edes kaalilaatikko yllä mielestäni näiden herkkujen ylitse. :) Löysin blogisi ihan sattumalta, ja tosi hyvältä vaikuttaa! Ihastuin tähän pirteän vihreään ulkoasuun heti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista. Terveisin Lätynkääntäjä

    VastaaPoista